ČETVRTI SABOR NA POVLENU

07.08.2015

Crkva na Kneževom polju (foto: Đorđe Đoković) 

 Crkva na Kneževom polju
(foto: Đorđe Đoković)

Podizanjem barjaka Sabora otpočeo je četvrti po redu Sabor na Povlenu u slavu Hrama Svetog velikomučenika arhiđakona Stevana na Kneževom polju podno Malog Povlena. Centralni program Sabora, koji je trajao do nedelje. Nakon Svete liturgije program je po rečima organizatora, naslonjen na tradiciju našeg naroda.
Vlado Dodović, član Organizacionog odbora kaže da su centralna dva događaja Sabora nadmetanje za najboljeg zdravičara i nadmetanje za najboljeg igrača narodnog kola. Pored toga gostovaće grupe “Hajduka” iz Lajkovca, i mešovito pevačka grupa „Crnućanka“ iz Gornjeg Milanovca. Tradicionalni učesnik Sabora je KUD „Đerdan“ koji će imati svoj program sa svojom pevačkom grupom. "Dodelićemo povelje za najmlađeg učesnika Sabora, dodelićemo i zeleni šešir, obeležje Čuvara Povlena, a ove godine dodelićemoi i povelju za očuvanje tradicije našeg naroda. Na Saboru će se predstaviti proizvođači zdrave hrane, čajeva i lekovitog bilja”, najavio je Dodović.

Trešnjica 2015

15 jula 2015 godine,delegacija Specijalnog rezervata prirode ZASAVICA, Sremska Mitrovica, na čelu sa direktorom Slobodanom Simićem, posetila je Specijlani rezervat prirode “Klisura reke Trešnjice” I vodila razgovore sa predstavnicima upravljača rezervata Centrom za prirodne resurse NATURA, prilikom čega je I potpisan Sporazum o saradnji. Stručni timovi su razmenuli informacije o upravljanju zaštićenim dobrom, ulogom čuvarske službe, promocijom kapitalnih vrednosti rezervata. Specijalni rezervat prirode Zasavica, pružiće svu neophodnu pomoć upravljaču Trešnjice u istraživačkom radu I promovisanju vrednosti rezervata. Upravljači su razmenuli iskustva o saradnji sa lokalnom samoupravom,stanovništvom-korisnikom predela,prikupljanju donatorstva, ulozi privatnog

Izveštaj o spasavanju beloglavog supa na području Republike Srpske, jedinke iz Specijalnog rezervata prirode „Klisura reke Trešnjice“

  spasavanje1Tokom proteklog vikenda,27 septembra 2014 godine, tim Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske, u saradnji sa nevladinom organizacijom „Južnjačko plavo nebo", izvršio je akciju spasavanja jedinke bjeloglavog supa (Gyps fulvus) i njegovog smještaja u volijeru u Popovom polju kod Trebinja.

Prethodno je Zavod obaviješten, od strane kolega iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije i čuvara Specijalnog rezervata prirode „Klisura reke Trešnjice“ Slobodana Vučićevića i Dragana Đekića, da je na livadi privatnog imanja Staniše Stevanovića, zaseok Grabovačka rijeka, Bratunac, , pronađena ptica koja nije bila u stanju da leti. Pregledom je utvrđeno da je riječ o mladoj jedinki bjeloglavog supa, zaštićene vrste, koja je od ratnih dešavanja iščezla sa prostora Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. Ovom prilikom se zahvaljujemo Staniši i vrednoj čuvarskoj službi rezervata koja je pokazala stručnost i dobru organizaciju,..

     Ptica je adekavatno zbrinuta i nakon što je veterinarskim pregledom ustanovljeno da nije zdravstveno ugrožena, organizovan je njen transport u Centar za reintrodukciju bjeloglavog supa u Popovom polju. Ovaj Centar je izgrađen na mjestu nekadašnje kolonije bjeloglavog supa u Trebinju i rezultat je projekta Zavoda i Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske. Projektom reintrodukcije je planirano naseljavanje više jedinki bjeloglavog supa koje će biti obezbijeđene iz Specijalnog rezervata prirode „Uvac" ili Specijalnog rezervata prirode "Klisura reke Trešnjice", u saradnji sa nadležnim institucijama iz Srbije. Centar za prihvatilište služi za prihvat ptica i adaptaciju na

IZVEŠTAJ O PUŠTANjU SUPA, 27.08.2014.-TREŠNjICA

intrvju tn   Dana 27. avgusta 2014 godine u ataru sela Grčići u Specijalnom rezervatu prirode „Klisura reke Trešnjice“, prstenovana je i puštena u prirodu mlada ptica beloglavi sup (oznaka na prstenu: NHMUSEUM BELGRADE BR 700602). Ptica je težila 7,8 kilograma i bila je na oporavku u volijeri od 22. avgusta 2014 godine , kada ju je čuvar Slobodan Vučićević pronašao u rejonu Majdana , neposredno pored reke Trešnjice. Ptica nema nikakvih vidljivih spoljnih oštećenja, u dobroj je kondiciji, i verovatno je pala zbog neiskustva, jer se radi o mladoj ptici koja se izlegla ove godine Posle puštanja , ptica je odletela u pravcu Boškovca.