Trend porasta subpopulacije beloglavog supa u Srbiji

06.12.2016 Srbija

U organizaciji Zavoda za zaštitu prirode Srbije, u saradnji sa upravljačima zaštićenih područja („Rezervat Uvac“ d.o.o, Centar za prirodne resurse „Natura“ i Udruženje građana „Jadovnik – oaza netaknute prirode“), organizovano je četvrto zimsko brojanje beloglavog supa u periodu od 24.–27. novembra 2016. godine. Redovno godišnje zimsko brojanje beloglavog supa u Srbiji se realizuje u okviru međunarodnog zimskog cenzusa beloglavog supa na Balkanu koji se izvodi na svim lokacijama u približno isto vreme (krajem novembra ili početkom decembra).

ČETVRTI SABOR NA POVLENU

07.08.2015

Crkva na Kneževom polju (foto: Đorđe Đoković) 

 Crkva na Kneževom polju
(foto: Đorđe Đoković)

Podizanjem barjaka Sabora otpočeo je četvrti po redu Sabor na Povlenu u slavu Hrama Svetog velikomučenika arhiđakona Stevana na Kneževom polju podno Malog Povlena. Centralni program Sabora, koji je trajao do nedelje. Nakon Svete liturgije program je po rečima organizatora, naslonjen na tradiciju našeg naroda.
Vlado Dodović, član Organizacionog odbora kaže da su centralna dva događaja Sabora nadmetanje za najboljeg zdravičara i nadmetanje za najboljeg igrača narodnog kola. Pored toga gostovaće grupe “Hajduka” iz Lajkovca, i mešovito pevačka grupa „Crnućanka“ iz Gornjeg Milanovca. Tradicionalni učesnik Sabora je KUD „Đerdan“ koji će imati svoj program sa svojom pevačkom grupom. "Dodelićemo povelje za najmlađeg učesnika Sabora, dodelićemo i zeleni šešir, obeležje Čuvara Povlena, a ove godine dodelićemoi i povelju za očuvanje tradicije našeg naroda. Na Saboru će se predstaviti proizvođači zdrave hrane, čajeva i lekovitog bilja”, najavio je Dodović.

Gnezda 24 para beloglavih supova u klisuri Trešnjice

08. januar 2015. | 15:40 | Izvor: Beta

beloglavi-sup-jpg 660x330VALjEVO - U koloniji beloglavih supova, u klisuri reke Trešnjice, tokom 2014. bila su 24 gnezdeća para tih retkih, zakonom zaštićenih ptica, rekli su danas u valjevskom centru za prirodne resurse "Natura".
"Iako je 2014. po broju gnezdećih parova beloglavih supova bila najbolja do sada, imali smo 13 operjanih maldunaca koji su pred poletanjem , dok je zbog loših vremenskih uslova 11 gnezda propalo.", rekao je agenciji Beta rendžer iz "Nature" Dragan Đekić.

On je rekao kako je u 2014. jedna ptica bila povređena "najverovatnije pri sletanju" ali se oporavila u prihvatilištu podignutom u selu Grčići, kod Ljubovije. Druga je "pala preko Drine, u selu Grabovica".

U TREŠNJICI IMA 24 PARA BELOGLAVIH SUPOVA

images-cms-image-000005414U koloniji beloglavih supova, u klisuri reke Trešnjice, tokom 2014. bila su 24 gnezdeća para tih retkih, zakonom zaštićenih ptica, kaže rendžer Dragan Đekić iz valjevskog Centra za prirodne resurse "Natura", koji brine o njihovom opstanku u tom prirodnom staništu.
"Iako je 2014. po broju gnezdećih parova beloglavih supova bila najbolja do sada, imali smo 13 operjanih maldunaca koji su pred poletanjem , dok je zbog loših vremenskih uslova 11 gnezda propalo.", kazao je Đekić.


On je rakao kako je u 2014. jedna ptica bila povređena "najverovatnije pri sletanju" ali se oporavila u prihvatilištu podignutom u selu Grčići, kod Ljubovije. Druga je "pala preko Drrine, u selu Grabovica". Zbog komplikovane procedure, u skladu sa međunarodnim propisima, nije vraćena u koloniju, u Trešnjici, ali je zbrinuta u Repblici Srpskoj (RS) i sada se nalazi u prihvatilištu u Popovom Polju. "Njeno zbrinjavanje omogućeno je sporazumom o saradnji zavoda za zaštitu prirode iz Beograda i Banja Luke", dodao je Đekić.

Izveštaj o spasavanju beloglavog supa na području Republike Srpske, jedinke iz Specijalnog rezervata prirode „Klisura reke Trešnjice“

  spasavanje1Tokom proteklog vikenda,27 septembra 2014 godine, tim Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske, u saradnji sa nevladinom organizacijom „Južnjačko plavo nebo", izvršio je akciju spasavanja jedinke bjeloglavog supa (Gyps fulvus) i njegovog smještaja u volijeru u Popovom polju kod Trebinja.