Gnezda 24 para beloglavih supova u klisuri Trešnjice

08. januar 2015. | 15:40 | Izvor: Beta

beloglavi-sup-jpg 660x330VALjEVO - U koloniji beloglavih supova, u klisuri reke Trešnjice, tokom 2014. bila su 24 gnezdeća para tih retkih, zakonom zaštićenih ptica, rekli su danas u valjevskom centru za prirodne resurse "Natura".
"Iako je 2014. po broju gnezdećih parova beloglavih supova bila najbolja do sada, imali smo 13 operjanih maldunaca koji su pred poletanjem , dok je zbog loših vremenskih uslova 11 gnezda propalo.", rekao je agenciji Beta rendžer iz "Nature" Dragan Đekić.

On je rekao kako je u 2014. jedna ptica bila povređena "najverovatnije pri sletanju" ali se oporavila u prihvatilištu podignutom u selu Grčići, kod Ljubovije. Druga je "pala preko Drine, u selu Grabovica".

Zbog komplikovane procedure, u skladu sa međunarodnim propisima, nije vraćena u koloniju, u Trešnjici, ali je zbrinuta u Repulici Srpskoj (RS) i sada se nalazi u prihvatilištu u Popovom Polju.

"Zbrinjavanje povređene ptice omogućeno je sporazumom o saradnji zavoda za zaštitu prirode iz Beograda i Banja Luke", dodao je rendžer, koji brine o opstanku beloglavih supova u klisuri Trešnjice.

Đekić je kazao kako je u prošloj godini beloglavim supovima u Trešnjici obezbeđeno oko 22 tone hrane, što je rekord do sada, te da na tom planu nema problema.

"Bitno je da nema trovanja ptica iako ta opasnost potencijalno uvek stoji zbog korišćenja kreozana i sličnih sredstava za zaštitu bilja. Opasnost je i povećan broj pasa lutalica, odnosno divljih svinja i srneće divljači, koji se okupljaju oko hranilišta za beloglave supove", kazao je Đekić.

Beloglavi supovi u klisuri Trešnjice su najsevernija kontinentalna kolonija u Evropi, a kolonije beloglavog supa u Srbiji nalaze se i u klisurama reka Uvac i Mileševka, o kojima takođe brine Zavod za zaštitu prirode Srbije.