Tokom proteklog vikenda,27 septembra 2014 godine, tim Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske, u saradnji sa nevladinom organizacijom „Južnjačko plavo nebo“, izvršio je akciju spasavanja jedinke bjeloglavog supa (Gyps fulvus) i njegovog smještaja u volijeru u Popovom polju kod Trebinja.

Prethodno je Zavod obaviješten, od strane kolega iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije i čuvara Specijalnog rezervata prirode „Klisura reke Trešnjice“ Slobodana Vučićevića i Dragana Đekića, da je na livadi privatnog imanja Staniše Stevanovića, zaseok Grabovačka rijeka, Bratunac, , pronađena ptica koja nije bila u stanju da leti. Pregledom je utvrđeno da je riječ o mladoj jedinki bjeloglavog supa, zaštićene vrste, koja je od ratnih dešavanja iščezla sa prostora Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. Ovom prilikom se zahvaljujemo Staniši i vrednoj čuvarskoj službi rezervata koja je pokazala stručnost i dobru organizaciju,..

     Ptica je adekavatno zbrinuta i nakon što je veterinarskim pregledom ustanovljeno da nije zdravstveno ugrožena, organizovan je njen transport u Centar za reintrodukciju bjeloglavog supa u Popovom polju. Ovaj Centar je izgrađen na mjestu nekadašnje kolonije bjeloglavog supa u Trebinju i rezultat je projekta Zavoda i Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske. Projektom reintrodukcije je planirano naseljavanje više jedinki bjeloglavog supa koje će biti obezbijeđene iz Specijalnog rezervata prirode „Uvac“ ili Specijalnog rezervata prirode „Klisura reke Trešnjice“, u saradnji sa nadležnim institucijama iz Srbije. Centar za prihvatilište služi za prihvat ptica i adaptaciju na

novu sredinu prije puštanja u prirodu. Formiranjem hranilišta i neophodnih mjera zaštite i nadzora bilo bi omogućeno trajno naseljavanje i gniježđenje ove vrste na području nekadašnjeg staništa, a kasnije i eventualni rast populacije. Ptica je nahranjena, teži 6 kilograma i obezbijeđena joj je hrana i briga za period do zvaničnog početka realizacije aktivnosti na projektu „Reintrodukcija bjeloglavog supa u Popovo polje“.

   Istovremeno sa aktivnostima na izgradnji Centra za reintrodukciju, Republički zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske je pokrenuo inicijativu za proceduru zakonske zaštite ovog područja. Pripremljena je Studija za proglašenje zaštićenog područja koja će biti proslođena nadležnom Ministarstvu u Vladi Republike Srpske.“
Ovo je početak dobre i uspešne saradnje Centra za prirodne resurse „NATURA“ iz Srbije i Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske,i nevladine organizacije „Južnjačko plavo nebo“. Iniciraće se memorandum o saradnji na programu povratka beloglavog supa u Republiku Srpsku,.
Beograd 3.oktobar 2014,.