Izvor :Politika, 27 avgust 2014 godine

supbosnaPar beloglavih supova, Lala i Živka, koji su do sada živeli u rezervatu „Uvac“, trebalo bi da uskoro započnu život u Popovom polju, na tridesetak kilometara od Trebinja. Supovi su donacija naše zemlje Republici Srpskoj i pokušaj da se ova vrsta vrati na područje Bosne i Hercegovine.
-U toku građanskog rata sup se povukao iz BiH. Deo jata preselio se u Srbiju i to u Mileševsku klisuru.Bilo ih je petnaestak, pa su uticali na rast populacije.Danas u Srbiji raspolažemo najvećom populacijom supova na Balkanu, od 500 do 600 ptica.

Samo ove godine poletelo je više od sto novih „poletaraca“.Vraćanje vrste stradale u građanskom ratu je nešto što Srbija može da pruži kao pomoć bez velikih finasijskih ulaganja-kaže dr. Saša Marinković, iz Instituta za biološka istraživanja „Siniša Stanković“.

Ovaj institut je i predložio Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije da ove godine kao pokrovitelj donira dva beloglava supa Republici Srpskoj i na taj način obeleži Međunarodni dan lešinara u Trebinju.
-Kako je kapacitet ovog rezervata popunjen, a zbog narušavanja staništa beloglavi sup se ne može spontano vratiti na prostore koje je napustio, Institut za biološka istraživanja pokrenuo je program vraćanja ptica kao mere koja može da obezbedi dalji nesmetani rast i širenje populacije ove ugrožene vrste na Balkanu.Zbog toga je u planu da se s ovim poslom nastavi i u Istočnoj Srbiji, na Staroj planini, odakle je sup pre 60 godina nestao-ističe Marinković.

V.Vasiljević