Evropa je za protekle tri decenije ostala bez 421 milion ptica a dosadašnji odnos prema životnoj sredini nije pomogao da se spreči nestanak mnogih primeraka vrsta koje su do skora bile rasprostranjene, navodi se u istraživanju objavljenom u naučnom časopisu Ekolodži leters (Ecology Letters). Kako se ocenjuje, nestanak velikog broja ptica posledica je savremenih metoda u poljoprivredi i smanjivanja prirodnog staništa ptica.

   „Ovo upozorenje važi za sve životinjske vrste u Evropi. Način na koji postupamo s prirodom pogađa najuobičajene vrste“, rekao je Ričard Gregori (Richard Gregory) iz britanskog Kraljevskog društva za zaštitu ptica, koji je jedan od autora studije.

   Istraživanje koje je početkom novembra objavio Ekolodži leters, pokazalo je da je 1980. godine u Evropi živelo 2,06 milijardi primeraka 144 vrste ptica, dok je 2009. njihov broj iznosio 1,64 milijardi, što je 421 milion ili 20% manje nego tri decenije ranije.

    Od tog smanjenja 90% se odnosi na 36 najrasprostranjenijih vrsta, poput poljske jarebice, poljske ševe, vrapca ili čvorka, navodi se u studiji u okviru koje su analizirnai podaci o 144 vrste ptica iz 25 evropskih zemalja.

   Istovremeno, kod nekih retkih vrsta povećao se u istom periodu broj primeraka zbog mera zaštite, navodi se u studiji.

  Naučnici su preporučili da se što pre primene nove poljoprivredne metode a u gradskim sredinama naprave zelene zone.

„Ovo je neka vrsta poziva na buđenje, da je vreme da pokušamo da utvrdimo šta je dovelo do njihovog smanjenja, tako da možemo da to zaustavimo i prepokrenemo trend“, rekao je Ričard Ajnger (Richard Inger) iz Instituta za životnu sredinu i droživost Univerziteta u Eksiteru.

Nestanak uobičajenih vrsta ptica može imati dramatične posledice zbog njihove uloge u ekosistemu, jer sprečavaju širenje vrsta koje šire zaraze.

Izvor: AFP

Foto: Shutterstock.com