U koloniji beloglavih supova, u klisuri reke Trešnjice, tokom 2014. bila su 24 gnezdeća para tih retkih, zakonom zaštićenih ptica, kaže rendžer Dragan Đekić iz valjevskog Centra za prirodne resurse „Natura“, koji brine o njihovom opstanku u tom prirodnom staništu.
„Iako je 2014. po broju gnezdećih parova beloglavih supova bila najbolja do sada, imali smo 13 operjanih maldunaca koji su pred poletanjem , dok je zbog loših vremenskih uslova 11 gnezda propalo.“, kazao je Đekić.


On je rakao kako je u 2014. jedna ptica bila povređena „najverovatnije pri sletanju“ ali se oporavila u prihvatilištu podignutom u selu Grčići, kod Ljubovije. Druga je „pala preko Drrine, u selu Grabovica“. Zbog komplikovane procedure, u skladu sa međunarodnim propisima, nije vraćena u koloniju, u Trešnjici, ali je zbrinuta u Repblici Srpskoj (RS) i sada se nalazi u prihvatilištu u Popovom Polju. „Njeno zbrinjavanje omogućeno je sporazumom o saradnji zavoda za zaštitu prirode iz Beograda i Banja Luke“, dodao je Đekić.

Đekić kaže kako je u prošloj godini beloglavim supovima u Trešnjici obezbeđeno oko 22 tone hrane, što je rekord do sada, te da na tom planu nema problema.
„Bitno je da nema trovanja ptica iako ta opasnost potencijalno uvek stoji zbog korišćenja kreozana i sličnih sredstava za zaštitu bilja. Opasnost je i povećan broj pasa lutalica, odnosno divljih svinja i sreneće divljači, koji se okupljaju oko hranilišta za beloglave supove“, kazao je Đekić.
Beloglavi supovi u klisuri Trešnjice su najsevernija kontinentalna kolonija u Evropi, a kolonije beloglavog supa u Srbiji nalaze se i u klisurama reka Uvac i Mileševka, o kojima takođe brine Zavod za zaštitu prirode Srbije.