Podizanjem barjaka Sabora otpočeo je četvrti po redu Sabor na Povlenu u slavu Hrama Svetog velikomučenika arhiđakona Stevana na Kneževom polju podno Malog Povlena. Centralni program Sabora, koji je trajao do nedelje. Nakon Svete liturgije program je po rečima organizatora, naslonjen na tradiciju našeg naroda.
Vlado Dodović, član Organizacionog odbora kaže da su centralna dva događaja Sabora nadmetanje za najboljeg zdravičara i nadmetanje za najboljeg igrača narodnog kola. Pored toga gostovaće grupe “Hajduka” iz Lajkovca, i mešovito pevačka grupa „Crnućanka“ iz Gornjeg Milanovca. Tradicionalni učesnik Sabora je KUD „Đerdan“ koji će imati svoj program sa svojom pevačkom grupom. „Dodelićemo povelje za najmlađeg učesnika Sabora, dodelićemo i zeleni šešir, obeležje Čuvara Povlena, a ove godine dodelićemoi i povelju za očuvanje tradicije našeg naroda. Na Saboru će se predstaviti proizvođači zdrave hrane, čajeva i lekovitog bilja”, najavio je Dodović.


Gost Sabora će biti Luka Milovanović, reprezentativac Srbije u planinarskom biciklizmu. Nastupiće i trubački orkestar Dragana Lazića iz Karana kod Ribaševine.
„Cilj Povlenskog sabora je da se Valjevci vrate prirodi, da shvatimo koliki je značaj zaštite prirode, a istovremeno da na taj način sebe sami štitimo od urbanog otuđenja. Sabor je poziv Valjevcima da se druže na neki drugi način, da se sretnu, da se provedu. Sabor na Povlenu nema ni jedan elemenat folk kulture, sadrži elemente tradicije i skretanja pažnje ljudima na prirodne resurse“, poručio je Branko Lukić, član Organizacionog odbora Sabora na Povlenu.
Organizatori manifestacije su manastir Lelić, Turistička organizacija Valjevo, Klub Ars Nova i Udruženje za zaštitu, razvoj i promociju valjevskih planina. Pokrovitelj Sabora na Povlenu je grad Valjevo.
Centar za prirodne resurse NATURA, zajedno sa Zavodom za zaštitu prirode Republike Srbije, organizovao je promociju zaštićenih vrednosti Valjevsko Podrinjskih planina, i specijalnog rezervata prirode “Klisura reke Trešnjice”. Posetiocima sabora predstavljeni su rezultati na očuvanju strogo zaštićene vrste Beloglavi sup (Gyps fulvus), čije brojno stanje i mere zaštite daju izvanredan rezultat. Povlen je planina koju supovi redovno nadleću u potrazi za hranom i upravljač razmatra mogućnost novog hranilišta, “nebeskog restorana” za ugrožene ptice na prostoru Valjevskih planina.